Home
51. GORANOVO PROLJEĆE U RIJECI

Kao i svaki prvi dan proljeća posljednjih 50. godina, i ovaj će obilježiti najvažnija i najstarija pjesnička manifestacija „Goranovo proljeće”, za što se pobrinuo organizator SKUD Ivan Goran Kovačić iz Zagreba i programski odbor „Goranovog“ Ivica Prtenjača, Branimir Oblučar, Marko Pogačar, Anera Ryznar i Miroslav Kirin te udruga Katapult kao suorganizator u Rijeci.

Povodom obilježavanja rođenja hrvatskog pjesnika Ivana Gorana Kovačića, trodnevni festival poezije kao i svake godine u Kovačićevu rodnom gradu upriličuje svečanu dodjelu „Goranovog vijenca” – najznačajnije pjesničke nagrade koja se dodjeljuje za cjelokupni pjesnički opus i dostignuća u hrvatskoj poeziji, ove godine Gordani Benić, te „Gorana za mlade pjesnike“ - nagrade za pjesnike do trideset godina starosti za neobjavljenu zbirku poezije koja je ove godine pripala Katji Knežević, a nagrađuju se i literarni radovi pjesnika u kategoriji osnovnoškolaca i srednjoškolaca.

Nakon Lukovdola, „pjesnička karavana“ dolazi nam u Rijeku, a ove ćemo godine ugostiti brojna zanimljiva domaća, kao i strana imena: Gordanu Benić, Katju Knežević, Predraga Lucića, Borbena Vladovića, Andrianu Škunca, Irenu Matijašević, Tomicu Bajsića, Martinu Vidaić, Voju Šindolića, Romea Mihaljevića, Ivanu Simić Bodrožić, Kristinu Kegljen, Dinka Telećana, Francisa Combesa (Francuska), Yolandu Castaño (Španjolska), Amira Ora (Izrael), Đorđa Matića (Nizozemska), Adama Boržića (Češka), Dénesa Krusovszkyja (Mađarska), Enesa Halilovića (Srbija), Petra Matovića (Srbija), Cosmina Perţa (Rumunjska), Braneta Mozetića (Slovenija), Uroša Zupana (Slovenija).

Riječko pojačanje gostima ove godine su Kristina Posilović, Mirela Fuš, Marin Kolić, Zoran Žmirić i Alen Brabec

Gdje ih možete naći:

21.3. petak: Muzej moderne i suvremene umjetnosti, 20 sati
Pjesnička večer – predstavljanje „Goranovih“ pjesnika i čitanja

22.3. subota: Ex Libris, 11 sati:
Doručak s poezijom“ – razgovor s ovogodišnjim laureatkinjama „Goranovog vijenca“ Gordanom Benić i „Gorana“ za mlade pjesnike Katjom Knežević i ostalim pjesnicima

 

 
ZELENE DOLINE LUDOSTI s prefiksom e-

Dragi prijatelji i simpatizeri pisane riječi!
S radošću vas obaviještavamo kako se možete baciti na čitanje novog e-izdanja iz Edicije Katapult.
Riječ je o knjizi "Zelene doline ludosti" autorice Dijane Merdanović, knjizi koja je iz tiska izašla "davne" 2007. godine. Zabavila je tada mnoge, a nadamo se da će i vas.

Uživajte u čitanju, besplatno je, kao što su uvijek u životu najbolje stvari besplatne... klik!

 
e-Edicija ili kako e-knjiga ipak ima smisla

To elektroničko izdavaštvo; ne možeš s njim, ne možeš bez njega. Nakon svih pretporođajnih i porođajnih muka u kojima se našlo na hrvatskom tržištu knjiga, čini se kako cijela priča počinje dobivati svoj smisao.

Naša e-Edicija, tj. baza e-izdanja naslova prethodno tiskanih u Ediciji Katapult, sve se više širi. Naslove smo „dizali“ periodično kroz godinu, s time da je veći dio objavljen u drugoj polovici, a isti su zabilježili 986 čitanja. Važno je također spomenuti da je riječ o knjigama koje su iz tiska izašle 2006. godine u maloj nakladi od svega 200 primjeraka pa je, u usporedbi s dosezima tiskane knjige koju je teže pratiti, ali je moguće „izvući“ okvirne brojke,  ovo rezultat s kojim možemo biti vrlo zadovoljni.  

U 2014. nastavljamo dalje pa si već možete pribilježiti šest novih naslova

 
Parabajka kako je čitaju drugi

Roman "Parabajka" Ivane Kovačić uspješno je dočekao novu 2014. godinu. Koliko uspješno? Pročitajte u sljedećim osvrtima:

Parabajka Ivane Kovačić ili sloboda na ženski način sto godina kasnije - Milan Zagorac za Magazin Gradske knjižnice Rijeka

Ivana Kovačić, "Parabajka" - Marija Andrijašević za portal Književna košnica

 
SRETNU I USPJEŠNU 2014.

Ž E L I M O   S V I M   LJ U D I M A   D O B R E   V O LJ E ! ! !

 

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 4 od 20