Home
Novi naslov u Ediciji Katapult - roman Ivana Miočića "Porijeklo nasilja"

S veseljem vas obaviještavamo da smo dočekali novu, dvadeset i drugu po redu, knjigu u Ediciji Katapult - roman Ivana Miočića pod naslovom "Porijeklo nasilja".

Miočićev roman priča je o razvoju jednog ludila, osobnog ludila kao posljedice onog kolektivnog, društvenog; uopće poretka stvari u svijetu koje surfa na nasilju i od njega potječe. Nije to nasilje ovdje nužno fizičko, već je ono u većoj mjeri pasivno-agresivno, misaono - time još opasnije.

Ako bismo ga htjeli čitati doslovno, mogli bismo ovaj roman shvatiti i kao upozorenje: želiš li ostati zdrave pameti, ne propituj ono izvan sebe samog, bilo da je konstruktor Bog, državnik, ratnik, vizionar... Međutim, kada bi život nudio jednostane poruke i upute o tome kako glatko doživjeti starost, postojanje i dana nam kognicija bili bi promašeni. To nam Miočić i tvrdi: iako ludilo može biti posljedica suočavanja sa svijetom, homo sapiens je promašio puni jedan krug evolucije ukoliko taj isti svijet na njega ne ostavi nikakve posljedice.

S(a)vjest i odgovornost koju ona donosi, velika su preokupacija ikoničkog lika mlade generacije, portagonista romana - Maura. Jeste li mu slični? Možete li učiti iz tuđeg primjera? Želite li? Odgovore na ta pitanja ipak ćete morati naći sami između redaka.

Knjigu je uredila Marina Vrđuka Beleš, jezična savjetnica je Mirna Ćavar, a naslovnicu je izradio Enver Krivac.

Ivan Miočić, rođen u Zadru, 1986. godine, diplomirani je knjižničar bez stalne adrese. Jedna od privremenih jedno vrijeme nosila je poštanski broj Rijeke. U slobodno vrijeme konzumira kinematografiju, književnost i glazbu, pohađa koncerte i planine te pokušava vježbati jazz gitaru. Pisanjem se bavi periodično i oduvijek, premda vjerojatno ne i zauvijek.

 

 

 

 
NOVO! NOVO! Bludilište u digitalnom ruhu!

Predstavljamo vam deseto digitalno izdanje iz Edicije Katapult - zbirku drama i scenarija "Bludilište", zagrebačkog pisca i dramaturga Luke Rukavine! Luku i njegovu zbirku - prvijenac predstavili smo 2008. godine u tiskanom obliku (ZIGO, Rijeka), a sad vam je činimo još dostupnijom.
Skidajte, čitajte, namijenjeno je vama!

„Bludilište“ je izvrstan primjer živog i svježeg stvaralaštva mlade generacije hrvatskih pisaca koji odiše univerzalnim duhom svoga doba, ali isto tako obiluje osobnim motivima te izvornim prosudbama o modernom društvu i položaju mladog čovjeka unutar njega. Otvorenost svijetu i njegovim impulsima jedna je od najjačih strana Lukinog pisanja i pokazuje da mlado hrvatsko pismo ne samo što stoji uz bok svojim svjetskim parnjacima, nego može i mora biti aktivni dio te globalne inspiracije." Nikola Tutek, urednik

E-izdanje knjige dostupno je besplatno na službenoj web stranici Katapulta (eEdicija) i na Katapultovom profilu na ISSUU.

 
Književnost uživo, godina 2., broj 2. - Ljeto nam se vratilo!

Novog broja časopisa Književnost uživo, ljetnog izdanja 2014. glavna je urednica Dunja Matić, lekturu potpisuje Tea Marković, a selekciju najboljih radova napravila je vrla redakcija Književnosti uživo.

Za uživanje u ljetnim mjesecima, u iščekivanju jesenskog broja.

Izvolite! Književnost uživo ljeto 2014.

 
"Mačka u čizmama" od sada je i digitalna

Predstvaljamo deveto digitalno izdanje e-Edicije, roman prvijenac "Mačka u čizmama" zadarske spisateljice Ive Pejković, koji je u tiskanom obliku objavljen davne 2007.

"Mačka u čizmama" je svojevrsna parodija na chick-lit, kroz koji Iva duhovito kritizira društvene fenomene, stereotipe te popularnu kuturu kako bi ispričala priču o djevojci koja na svoj način mijenja imprinte u suvremenoj svijesti koja na ljepotu, ženstvenost, ljubav, ali i sve ostalo gleda tek krmeljavim očima.

E-izdanje knjige dostupno je besplatno na službenoj web stranici Katapulta (eEdicija) i na Katapultovom profilu na ISSUU.

Uživajte!

 

 
Kako smo se smijali...

U subotu nam je bilo lijepo na književnoj večeri "Nekad i sad". Da nam bude ugodno pobrinula se Sara iz SKC-a, koja je "složila" prostor, a ozvučenje i muziku osigurali su Željko i Dubravko iz Distune Promotiona.

Za atmosferu se pak pobrinula odlična publika, Enver u ulozi moderatora te pet divnih djevojaka koje su se prisjetile "starih vremena", uputile nas ukratko u novosti te podijelile svoje nove pjesme.

Kako smo se smijali možete pogledati u albumu fotografija ovdje.  

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 2 od 20