Home
Kraj projekta Izdavačka akademija
S 2. svibnja 2012. godine završio je Katapultov jednogodišnji projekt Izdavačka akademija financiran od strane IPA programa “Mladi na tržištu rada” i sufinanciran od strane partnera Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, područnog ureda Rijeka.

Podsjetimo se, implementacija projekta započela je 2. svibnja 2011. godine, a do rujna iste godine trajale su pripreme za provedbu glavne aktivnosti – edukacije iz izdavaštva. Tijekom tog razdoblja, projektni tim je, u suradnji s HZZ-om Rijeka, između 140 prijavljenih odabrao 40 polaznika Akademija. Od rujna 2011. do ožujka 2012. godine njih 40 prošlo je teroijske i praktične radionice iz izdavaštva. Kroz dva mjeseca polazili su dvodnevne teorijske vikend-radionice iz različitih segmenata izdavaštva koje su vodili stručnjaci za svoja područja: Mišo Nejašmić – uvod u izdavaštvo, Seid Serdarević – uredništvo, Zorana Jagodić – lektura, Lara Hölbling Matković – prijevod, Aljoša Brajdić – dizajn, Zoran Medved – marketing i promocija, Dražen Dabić – knjižarstvo. Nakon završetka teorijskog dijela edukacije, podijeljeni su u tri redakcije koje su sačinjavale podjednak broj polaznika u ulogama urednika, lektora, prevoditelja, dizajnera, marketara i knjižara – sve s ciljem objavljivanja zajedničkih zbirka kratkih priča koje su prikupljene kroz dva mjeseca trajanja natječaja za kratku priču otvorenog za autore diljem zemlje. Tijekom četiri mjeseca praktičnog rada, polaznici su s mentorima izabrali priče, uredili ih, lektorirali, preveli tri priče s engleskog (koje smo dobili u suradnji s Comma Pressom iz Velike Britanije), napravili naslovnice knjiga, prijelom, knjižni blok i vizualne materijale za promociju, osmislili marketinšku kampanju za promociju knjiga, a uz to obavljali praksu u knjižarama Ribook i Školska knjiga!

Rezultat njihovog rada su zbirke priča “Okreni na priču”, “Tko tu koga…” i “Pandemonij” koje možete u PDF verziji skinuti sa službene stranice Akademije ili kupiti epubove za 0kn na Planetu9 ili VIP-ovoj e-knjižari.

Osim glavne aktivnosti, edukacije, organizirana je Tribina na temu problematike obrazovnog kadra u izdavaštvu, te Čajanka na kojoj su polaznici imali mogućnost licem u lice razgovarati s nekim od izdavača iz Rijeke i Zagreba te predstaviti se kao ozbiljni kandidati za rad u izdavaštvu.

Kao rezultat dobrog PR-a, brojni izdavači pokazali su interes za prvom generacijom polaznika Izdavačke akademije, a neki od njih su već dobili i svoje prve angažmane. No to je tek početak. Držimo im fige da se pokažu što sve mogu, kao što su to pokazali na Akademiji! Izdavačka akademija je gotova, prvi rezultati pokazuju njen uspjeh, a što će se dalje desiti znat ćete na vrijeme!

 
Red pred Gradskom knjižnicom

U sklopu marketinške kampanje Izdavačke akademije i u režiji polaznika marketinga, u srijedu 22.3., u 11 i 30, napravili smo red ispred Gradske knjižnice, čekajući da se otvori kako bismo najavili dolazak triju zbirka priča, "Pandemonij", "Tko tu koga..." i "Okreni na priču", na police gdje će biti dostupne za posudbu svim građanima grada Rijeke.

Pritom su nam se pridružili i drugi korisnici knjižnice, čekajući svoj red, a zatekli smo i slučajne prolaznike koji su zastajali kako bi saznali što se dešava.

Knjižnica je tom prigodom bila dodatno "ukrašena" bookmarcima i drugim promo materijalima kojima se željelo skrenuti pozornost na knjiga, ali i mogućnost besplatnog downloada knjiga sa službene web stranice.

 
Promocija knjiga polaznika Izdavačke knjige

Dana 19. ožujka 2012. godine održali smo promociju knjiga "Pandemonij", "Tko tu koga..." i "Okreni na priču", zbirke kratkih priča koje je odabralo i prilagodilo 40 polaznika Izdavačke akademije.

U uvodnoj riječi, voditeljica projekta pozdravila je 80-ak prisutnih i zahvalila na odazivu, ali i zahvalila partnerima na projektu, polaznicima i svima koji su projektu pružili podršku od samog početka.

U improviziranom "dnevnom boravku" na Trgu Sv. Barbare okupljeni su na "živom zidu" mogli vidjeti video uratke koji su danima prije promocije "harali" Internetom, a ugostili smo i pisce triju priča iz zbirki, Ilonku Filipović, Daju Globan Kovačević i Željka Gizdića koju su publici opisali suradnju s urednicama, objasnili kako su nastale priče i koliko su zadovoljni konačnim rezultatom. Promociju smo završili nagradnom igrom gdje je podijeljen po jedan primjerak od svake zbirke te zakuskom uz druženje polaznika i njihovih gostiju.

S prvim kapima kiše, Trg se vratio u svoje svakodnevno stanje, a druženje se nastavilo u Discordiji.

 
Algoritmov “Prozak” Enveru Krivcu
rivac "dignuo" je ovogodišnju književnu nagradu "Prozak" koju nakladnička kuća Algoritam i dvotjednik za kulturu Zarez dodjeljuju za najbolji prozni rukopis. Inače, ovo je već drugi put da "Prozak" ide u ruke Katapultovaca. Podsjetimo se, prošlogodišnja debitantica bila je predsjednica Udruge Katapult Tea Tulić s izvanrednom zbirkom crtičnih zapisa "Kosa posvuda"…

Proglašenje pobjednika dogodit će se u Zagrebu, 19. ožujka, gdje će i Tea predstaviti svoju knjigu. 

 
Intervju

Sutra, od 15. 03. 2012. na kioscima potražite novi broj dvotjednika za kulturu i društvena pitanja “Zarez” u kojem naša draga voditeljica i urednica Edicije Katapult daje intervju na čak dvije velike stranice. Spominju se i neki aktualni članovi udruge, neki bivši, a bogami i “budući”.  O čemu se točno razgovaralo, znati ćete kad pročitate Zarez.

 
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

Stranica 11 od 20