Home
Tea Tulić u Predlistu

Našoj predsjednici Tei Tulić ovih dana izlazi roman prvijenac “Kosa posvuda” u izdanju Algoritma, Zagreb. Rezultat je to ovogodišnje pobjede na natječaju Prozak, no to već sve znate.

Ono što ne znate je što Tea misli o dolasku Pape u Hrvatsku, koji joj je omiljeni hokejaški klub i koliko glavnih afričkih gradova zna nabrojati a koliko ne zna. Zato, slobodno kliknite ovdje i pročitajte kratki intervju koji je naš slavni vođa dao za Algoritmov “Predlist”.

 
Alagić i Leskovar jašu Vranca

U konkurenciju za književnu nagradu “Vranac - najbolja priča 2011″ (u organizaciji festivala kratke priče Odakle zovem i knjižare Karver, Podgorica, Crna Gora) ove godine ušla su dva K-pisca!

Amir Alagić (priča “Iza zida…”) i Nikola Leskovar (priča “Apokalipse”) uvršteni su tako u knjigu “Izvan koridora, Vranac - najbolja priča 2010″ (Karver/VBZ, 2011.), zbirku svih dvadesetdvoje finalista. Žiri koji je izabrao finaliste radio je u sastavu Enver Kazaz, Teofil Pančić i Božo Koprivica.

Pobjednicu ili pobjednika, kao i drugo i treće mjesto saznat ćemo u vinskom podrumu “Plantaža” u Šipčaniku, Crna Gora, u četvrtak, 30. lipnja.

Dečki, čestitamo i držimo fige za finale!!!

 
"Kauboj u crvenom golfu" u RiBooku

Ovaj utorak, 7. lipnja, u 19 sati u knjižari RiBook, Rijeka, počinje javni život likova iz zbirke priča “KAUBOJ U CRVENOM GOLFU” Željke Horvat Zhe.

Taj prvi susret s gravitacijom objasnit će im mama autorica Željka Horvat Zhe i staratelj/urednik Alen Kapidžić.

Željka Horvat je gotovo profesorica hrvatskog jezika i književnosti, mlada nesamohrana majka te jedna od prvih članica udruge Katapult posvećene lansiranju mladih nesamohranih majaka u književnu orbitu, pa kud puklo da puklo. Naslov zbirke je ujedno i naslov priče koja zbirku otvara, a s kojom je autorica osvojila 3. mjesto na natječaju za kratku priču književnog kruga iz Karlovca (sadašnja nagrada Zlatko Tomičić) tamo davne dvijetisuće i neke… “KAUBOJ U CRVENOM GOLFU” je njena prva zbirka priča koju je velikodušno objavio izdavač ZIGO iz Rijeke, a u čemu mu je svojedobno pomogao i Grad Rijeka.

Dođite i podržite našu mamu Željku!

 
Op, op, op! Kelerica na Op-Artu!

Katapultovi književni izdanci vračaju se na Op-Art nakon pet godina u velikom stilu!

Naime, šta? Prije nekoliko godina, točnije 2006, prva knjiga iz svete nam Edicije, “Smeće"? bivšeg K-predsjednika i njegova dva prijatelja uspješno je gostovala na Op-Art-u. A kako su naši nezavisnokulturni suborci, Udruga Komitet, i ove godine organizirali festival pod imenom Quisisana Op-Art, vrijeme je da se Op-et družimo.

Zato, sve Vas koji ste propustili ožujakasto predstavljanje “Ulice Helen Keller”, prve solo knjige proze Envera Krivca u RiBooku, a i Vas kojima jednom jednostavno nije dovoljno, pozivamo da ove subote 4. lipnja prošetate sandale do Male Krčme Skalinada, Volosko.

Naime, šta šta? Taj dan na tom mjestu u 19 sati knjigu “Ulica Helen Keller”, taj roman, taj cirkus, taj mahal predstavit će autor Enver Krivac i urednik Alen Kapidžić. Njih dvojica ljepotana će razgovarati o dotičnoj knjizi, ne bojte se, ne prestručno, a autor će i pročitati koju. Poslije možemo svi skupa pročitati koju jer Skala je, u biti, tiskara. Nudge, wink.

Bilo bi nam jako drago da dođete. 

 
Razgovaraonica i književna večer: Edo Popović

Ove subote, 21.5. 2011. opet imamo književno druženje! U goste nam dolazi pisac i hodač Edo Popović. Razgovaraonica za članove i članice Katapulta održat će se u Molekuli u 12 sati, a književna večer s istim piscem, na istom mjestu u 20 sati. Voditeljica književne večeri je Tea Tulić.

Što reći o Edi?  Idemo kronološki…

 Edo Popović rođen je 1957. u Livnu, u Bosni i Hercegovini. Od 1968. živi u Zagrebu. Studirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu; 1981. diplomirao komparativnu književnost, apsolvirao hrvatski jezik i jugoslavenske književnosti, a potom napustio studij. Nekoliko sezona radio je kao bauštelac i radnik u pilani u Njemačkoj, te kao turistički vodič u Grčkoj i Španjolskoj. Prve proze objavio je 1978. Sredinom osamdesetih bio je jedan od pokretača i urednika književnog časopisa “Quorum”. Od 1991. do 2000. bavio se novinarstvom. U godinama rata objavio je mnoštvo reportaža s hrvatskih i bosanskohercegovačkih ratišta, a u ratu je sudjelovao i kao vojnik. Ratna iskustava izravno je tematizirao u noveleti “Ispod duge”. Radi kao urednik beletristike u izdavačkoj kući “SysPrint”.

Objavio knjige proza: “Ponoćni boogie” (1987., 2002. - drugo dopunjeno izdanje), “San žutih zmija” (2000.), “Kameni pas” (2001.), “Koncert za tequilu i apaurin” (2002.), “Izlaz Zagreb jug” (2003.), “Plesačica iz Blue Bara” (2004.), “Dečko, dama, kreten, drot” (2005.), “Oči” (2007.), “Priručnik za hodače” (2009.) ,  U suradnji s underground crtačem Igorom Hofbauerom radi na seriji od 12 ilustriranih kratkih priča. Dosad su objavljena tri sveska: “Klub”, “Ako vam se jednom na vratima pojavi neka ženska s bocom votke u ruci, sve su šanse da ćete te noći pišati u vodokotlić ” i “Gospa od Bluda”.

Roman “Izlaz Zagreb jug” preveden je na slovenski (Beletrina, Ljubljana, 2004.) i engleski jezik (izlazi u listopadu 2005. u Ooligan Press, Portland, Oregon). Noveleta “Ispod duge” u cijelosti je objavljena u njemačkom časopisu “Schreibheft”. Noveletu “San žutih zmija” na engleski je preveo i dramatizirao kanadski kazališni redatelj Danijel Margetić. Izvođena je u proljeće 2001. u “Reeve Secondary Theatre” u Calgaryju. Pojedine priče iz zbirki “Ponoćni boogie” i “San žutih zmija”, te priče iz rukopisa, prevedene su na njemački, engleski, poljski i slovenski jezik i objavljene u časopisima.

Proze su mu objavljene u više zbornika i antologija: “Krhotine vremena”, Osijek, 1988., “Uhvati ritam”, Novi Sad, 1990., “Poštari lakog sna”, Zagreb, 1996., “FAK-YU”, Beograd, 2001., “Libido.hr”, Zagreb, 2002., “Goli grad”, Zagreb, 2003., “Croatian Nights”, London, 2005., itd.

 
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

Stranica 17 od 20