Home
O projektima

KATAPULTEKA

Udruga Katapult je 2008. godine, u skladu sa svojim ciljem i djelatnošću, pokrenula projekt Katapulteka, odnosno trajno pribavljanje neophodne stručne i beletrističke literature kako bi omogućili našim članovima i članicama čim kvalitetniju edukaciju u području izdavaštva i književnosti. Katapulteka je interna biblioteka dostupna svim članicama i članovima udruge, a u njoj se može pronaći stručna literatura i časopisi koji su često nedostupni mladim ljudima zbog njihove slabe financijske moći. Kupljena literatura se nalazi u biblioteci Katapulta u prostoru Molekule.

 

KATAPULTURA

Udruga Katapult projektom Katapultura nadopunjuje temeljni projekt udruge, Edicija Katapult, proširujući djelovanje na šire područje Hrvatske i to pružanjem potpore mladim piscima i spisateljicama kroz promocije njihovih knjiga te ostvarivanjem osobnog kontakta s mladim piscima i spisateljicama koji žive u mjestima gostovanja. Mladi pisci i spisateljice koji su objavili svoje prvijence u ediciji Katapult na taj način dobivaju priliku predstaviti sebe i svoj rad te steći iskustvo javnog nastupa u ostalim gradovima Hrvatske osim Rijeke. Osim neophodne promocije mladih pisaca i spisateljica, udruga Katapult ovim projektom ima za colj: popularizirati knjigu multimedijalnim sadržajima pratećeg mini audio CD-a s čitanim ulomcima i neobjavljenom glazbom te foršpanom, promovirati volonterstvo, potaknuti mlade i neafirmirane pisce u lokalnim sredinama na daljnji kreativni rad, stupiti u kontakt s mladim ljudima zainteresiranim za kreativno pisanje i objavljivanje njihovih rukopisa, pružiti primjer dobre prakse u mjestima gostovanja, te obogatiti književno kulturna dešavanja u mjestima gostovanja. Projekt Katapultura pokrenut je u veljači 2009. godine kada se provodio uz financijsku potporu Clubture-a.

 

RAZGOVORIONICE

Projekt "Razgovorionice" (pokrenut 2007. godine) osmišljen je s ciljem poticanja neformalnih književnih druženja (razgovora) između afirmiranih pisaca i spisateljica iz Hrvatske i mladih neafirmiranih pisaca i spisateljica s ciljem razmjene iskustava u kreativnom i profesionalnom smislu. Na taj se način mladim piscima i spisateljicama pruža pomoć i edukacija u kreativnom radu te posredno iskustvo o književnoj sceni u Hrvatskoj. Istoimeni projekt ukljućuje i književne večeri tijekom kojih se gostujući pisci i spisateljice predstavljaju široj publici. Katapult je godišnje organizirao i provodio četiri Razgovorionice i četiri književne večeri. Svaka od četiri Razgovornionice i književne večeri s gostujućim piscem ili spisateljicom održavale su se istog dana. Razgovorionica (književno druženje)  prijepodnevnom terminu, a književna večer u večernjem terminu.

 

FLIEGERFEST

Fliegerfest je ime za središnju godišnju književnu večer u organizaciji udruge Katapult. Zamišljen kao prilika za upoznavanje, druženje, produbljivanje suradnje i upoznavanje sa međusobnim literarnim radom članica i članova udruge Katapult iz cijele Hrvatske, Fliegerfest je svoju prvu inkarnaciju kao svojevrsni “jednovečernji festival književnosti” doživio 24. listopada 2008.

 

IZDAVAČKA AKADEMIJA

Od svibnja 2011. do svibnja 2012. provodili smo jednogodišnji projekt Izdavačka akademija za koji su odobrena bespovratna sredstva iz EU programa IPA, u partnerstvu s Gradom Rijeka, Primorsko-goranskom županijom, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Rijeka. Središnja aktivnost bila je provođenje cjelovite edukacije iz izdavaštva (radionice iz izdavaštva, uredništva, lekture, prevođenja, dizajna, marketinga, knjižarstva) s ciljem povezivanja potreba tržišta rada i edukacije te povećanja konkurentnosti ciljane skupine jačanjem znanja, vještina i metoda rada iz izdavaštva kroz poticanje njihove suradnje s potencijalnim poslodavcima. Edukaciju je pohađalo 40 mladih visokoobrazovanih ljudi s područja županije, mentori su im bili Mišo Nejašmić, Seid Serdarević, Lara Hölbling Matković, Zorana Jagodić, Zoran Medved, Aljoša Brajdić, Dražen Dabić, a konačni rezultat njihovog rada tri su verzije zbirke kratkih priča “Pandemonij”, “Tko tu koga...” i “Okreni na priču”. Jedna trećina polaznika nakon edukacije dobila je angažman u nekoj od značajnih izdavačkih kuća.

 

LONDON CALLING

Ime projekta referira se na Londonski sajam knjiga, a potaknut je idejom da se pokrene suradnja sa stranim izdavačima koji bi knjige iz Edicije objavljivali na engleskom jeziku i plasirali ih publici zemalja engleskog govornog područja. Projekt se počeo provoditi 2013. godine uz potporu Zaklade "Kultura nova".

 

KNJIŽEVNOST UŽIVO

Projekt je nastao na inicijativu grupe riječkih pisaca u ljeto 2013. godine, u suradnji s izdavačkom kućom Studio TiM, a početke bilježi kao Facebook stranica na kojoj su svi pozvani objavljivati svoje književne uratke bilo da je riječ o prozi, poeziji, esejistici, kritici... Stranica danas bilježi preko 20.000 suportera, a u međuvremenu se razvila u istoimeni časopis koji izlazi kvartalno i na jednom mjestu okuplja najbolje radove objavljene na stranici. Časopis se objavljuje u digitalnom izdanju i dostupan je besplatno za čitanje i preuzimanje na ISSUU, platformi za digitalno objavljivanje. Književnost uživo možete pratiti na:

Facebook stranica

Web stranica

Časopis

Projekt Književnost uživo u 2014. godini financijski podržavaju Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.

 

 

GORANOVO PROLJEĆE U RIJECI

U 2014. godini, Katapult je bio partner SKUD-u Ivan Goran Kovačić i programskom odboru Goranovog proljeća pa smo u ožujku organizirali održavanje 51. po redu najdugovječnije pjesničke manifestacije. Ovogodišnja manifestacija u Rijeci je uključila tri događanja: susret s gimnazijalcima Prve Sušačke Hrvatske Gimnazije, 12. ožujka u knjižnici škole; pjesničku večer u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti koja se održala 21. ožujka na obljetnicu rođenja pjesnika Ivana Gorana Kovačića, te "Doručak s poezijom" 22. ožujka u antikvarijatu Exlibris. Ovogodišnji gosti manifestacije bilu su Gordana Benić, dobitnica prestižne nagrade "Goranov vijenac", Katja Knežević, dobitnica "Gorana za mlade pjesnike", Andriana Škunca, Irena Matijašević,Tomica Bajsić, Martina Vidaić, Romeo Mihaljević, Dinko Telećan, Francis Combes (Francuska), Yolanda Castano (Španjolska), Amir Or (Izrael), Đorđe Matić (Nizozemska), Adam Boržić (Češka), Denes Krusovszky (Mađarska), Enes Halilović (Srbija), Petar Matović (Srbija), Brane Mozetić (Slovenija), a riječko pojačanje i predstavnici riječke pjesničke scene bili su Alen Brabec, Mirela Fuš, Marin Kolić, Kristina Posilović i Zoran Žmirić.

Projekt je podržao Grad Rijeka.