Home
Katapult
Liliputanci u zoološkom vrtu sada i online PDF Ispis E-mail
Autor Marina Vrđuka-Beleš   
Utorak, 23 Prosinac 2014 08:49

Zbirka priča "Liliputanci u zoološkom vrtu" Maria Surjaka dvanaesto je digitalno izdanje iz Edicije Katapult, ili točnije e-Edicije, dostupno potpuno besplatno za čitanja i preuzimanje online.

Kroz tridesetak priča, u knjizi se predstavlja velik broj likova i tema, ambijenata i motiva; u prvom redu, zanima je korištenje i gubljenje umjetničke inspiracije, donosi zgode i nezgode iz provincijskih gradića ili velikog grada, pripovijeda o super-junaku koji spašava svijet, progovara o intimnosti i propituje odnose među ljudima, kao i opstanak pojedinaca u njemu... Ponekad je pristup potpuno realističan, a ponekad nepovratno, ali planski klizi preko granice apsurda.

U svakom slučaju - kratka, ali slatka poslastica, koju možete naći ovdje.

 

Ažurirano Utorak, 23 Prosinac 2014 09:01
 
Predstavljanje romana "Izravno" Gorana Srdarevića PDF Ispis E-mail
Autor Marina Vrđuka-Beleš   
Nedjelja, 23 Studeni 2014 23:09

Novu knjigu iz Edicije Katapult, "Izravno" Gorana Srdarevića predstavit ćemo riječkoj publici u subotu 6. prosinca 2014. u book caffeu "Dnevni boravak", s početkom u 19 sati.

Autora i njegov roman publici će predstaviti urednik knjige Josip Potnar. Premijerno će se prikazati i video najava za knjigu u produkciji Filmaktiv-a, a dvije knjige s potpisom autora naći će svoje sretne dobitnike u publici.

Ažurirano Nedjelja, 23 Studeni 2014 23:14
 
11. e-izdanje: "Mrtva puhala žive vječno" Josipa Potnara PDF Ispis E-mail
Autor Marina Vrđuka-Beleš   
Subota, 01 Studeni 2014 14:55

Objavismo i jedanaesto digitalno izdanje naslova iz Edicije Katapult. Riječ je o proznom prvijencu Josipa Potnara "Mrtva puhala žive vječno" koju je za Katapult objavio ZIGO Rijeka davne 2009. godine.

Ova knjiga suvremena je satira modernog društva zatrovanog dosljednom implementacijom kapitalističkih vrijednosti, prikazana kroz kaleidoskop svakodnevnog života igranog na pozornici. Jedinstvenog ovog prikaza proizlazi upravo iz njegove forme koja spaja elemente klasičnog romana i dramskog teksta - kazališne predstave u kojoj se gubi iluzorna razlikovnost između likova i glumaca, glumaca i publike, te likova i publike koja nije ništa drugo doli projekcije života koji se odvija na sceni. Svatko od njih postavljen u situacije svojeg svakodnevnog življenja kojima se autor podsmjehuje parodirajući njihove važnosti, dovodeći ih do apsurda u pokušaju da ukaže na njihovu moralnu bezvrijednost.

Budite i vi dio Potnarove publike, e-izdanje čitajte ovdje.

Ažurirano Subota, 01 Studeni 2014 15:13
 
23. knjiga u Ediciji Katapult! IZRAVNO Gorana Srdarevića PDF Ispis E-mail
Autor Marina Vrđuka-Beleš   
Nedjelja, 23 Studeni 2014 22:41

Dvadeset i treća knjiga u ediciji prvijenaca mladih i neafirmiranih hrvatskih autora, Ediciji Katapult, nosi naslov "Izravno", a djelo je mladog Gorana Srdarevića.

Goran je rođen 1982. u Osijeku, gdje je završio osnovnu i srednju elektrotehničku školu, a diplomu inženjera telekomunikacija stekao je na Tehničkom Veleučilištu u Zagrebu. Od 2009. živi u Našicama, a zaposlen je na mjestu inženjera za održavanje i konfoguraciju mobilnih mreža i radio linkova. Sebe ne smatra piscem niti književnikom, već pripovjedačem koji nastoji pisati realistične, napete, a najviše od svega zabavne romane i priče kojima želi provocirati čitatelja da dublje promišlja o temamama o kojima se bavi. 800x600

Pa upravo to radi i u romanu "Izravno", u kojem piše o balkanskom podzemlju, spletkama i intrigama svijeta droge, kriminala, prostirucije i svodništva. No pritom podzemlje povezuje s "nadzemljem", uobičajenim svijetom koji poznajemo, a koji živi jedan tajni život građen na mitu i korupciji. Može li se vjerno baviti tim temama izbjegavajući psovke? Mogu li se ispisati čitavi životi, polažući nade u uljepšanju verziju pisma? Kritika društva ponekad pokazuje potrebu za pokojim verbalnim ispadom.

Ova je knjiga pisana izravno, bez suzdržavanja i tako je treba čitati. Goranovi likovi nastoje biti stvarni, svakodnevni. Nisu podijeljeni na jasno označene strane, izuzev strane suprotne zakonu. Oni su sivi, nepismeni, puni mana. Okolina ih podržava u takvom postojanju, jer je i okolina takva. Bez previše potencijala unutar male sredine, bez posla, bez jasnog pogleda u budućnost, Goranovi likovi umiru ljudski. I mi to činimo, htjeli priznati ili ne.

Urednik knjige je Josip Potnar, jezična savjetnica Mirela Fuš, a naslovnicu je izradio Daniel Radočaj.

 

Ažurirano Nedjelja, 23 Studeni 2014 23:09
 
Predstavljanje romana "Porijeklo nasilja" Ivana Miočića PDF Ispis E-mail
Autor Marina Vrđuka-Beleš   
Petak, 31 Listopad 2014 20:16

Riječko predstavljanje romana "Porijeklo nasilja" mladog i perspektivnog zadarskog autora Ivana Miočića, održat će se u knjižari RIBOOK (Janeza Trdine 9, Rijeka) 14. studenog 2014. s početkom u 19 sati.

Autora i njegov prozni prvijenac riječkoj će publici predstaviti urednica knjige Marina Vrđuka Beleš. Premijerno će se prikazati i video najava za knjigu u produkciji Filmaktiv-a, a dvije knjige s potpisom autora naći će svoje sretne dobitnike u publici.

Vidimo se u Ribooku!

 

 

Ažurirano Petak, 31 Listopad 2014 20:24
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 20