Home
Pojačanje Edicije - PARABAJKA Ivane Kovačić PDF Ispis E-mail
Autor Marina Vrđuka-Beleš   
Srijeda, 12 Veljača 2014 20:32

S ponosom predstavljamo novu knjigu objavljenu u Ediciji Katapult, jednu i jedinstvenu "Parabajku", Ivane Kovačić!

Parabajka je roman kratkih priča prožetih poezijom koji tematizira odrastanje, život na otoku i odnose unutar jedne obitelji, igranje nogometa za amaterski lezbijski nogometni klub, i iznad svega, romantičnu ljubav. Govori, dakle, o strahu, identitetu i slobodi. I prehrani.

Parabajka je djelić kojeg posjedujemo svi, koji se hrani našim strahovima i ograničenjima. Ona može biti podsjetnik na sve što nije dok se trudimo zadržati sve što jest. Koliko god se razlikovali u spolu, godinama ili fizionomiji, babaroga, bogeyman ili Parabajka predstavljaju lica dječjih strahova. Zanimljivo je da upravo Parabajka u knjizi stoji kao oslonac koji Ivani dopušta progovaranje kroz queer identitet, na kao onaj različitosti, već prihvaćen iznutra, proživljen i osnažen do razine emancipacije od vlastitih strahova.

Ivana Kovačić rođena je 1979. godine u Splitu. Osnovnu i srednju školu pohađala je na otoku Hvaru, a u Zagrebu studirala hrvatski i ruski jezik na Filozofskom fakultetu. Bavi se različitim povremenim poslovima, prevođenjem, pisanjem, čitanjem i sudjelovanjem u umjetničko-aktivističkim projektima. Živi u Zagrebu i kupuje na Trešnjevačkom placu.

Prva promocija knjige održat će se u zagrebačkoj Booksi, u sklopu programa festivala Vox Feminae, 16. studenog s početkom u 19 sati.

Video najavu "Parabajke" u produkciji Filmaktiva možete pogledati ovdje

 

Ažurirano Srijeda, 12 Veljača 2014 20:52