Home
Novi naslov u Ediciji Katapult - roman Ivana Miočića "Porijeklo nasilja"

S veseljem vas obaviještavamo da smo dočekali novu, dvadeset i drugu po redu, knjigu u Ediciji Katapult - roman Ivana Miočića pod naslovom "Porijeklo nasilja".

Miočićev roman priča je o razvoju jednog ludila, osobnog ludila kao posljedice onog kolektivnog, društvenog; uopće poretka stvari u svijetu koje surfa na nasilju i od njega potječe. Nije to nasilje ovdje nužno fizičko, već je ono u većoj mjeri pasivno-agresivno, misaono - time još opasnije.

Ako bismo ga htjeli čitati doslovno, mogli bismo ovaj roman shvatiti i kao upozorenje: želiš li ostati zdrave pameti, ne propituj ono izvan sebe samog, bilo da je konstruktor Bog, državnik, ratnik, vizionar... Međutim, kada bi život nudio jednostane poruke i upute o tome kako glatko doživjeti starost, postojanje i dana nam kognicija bili bi promašeni. To nam Miočić i tvrdi: iako ludilo može biti posljedica suočavanja sa svijetom, homo sapiens je promašio puni jedan krug evolucije ukoliko taj isti svijet na njega ne ostavi nikakve posljedice.

S(a)vjest i odgovornost koju ona donosi, velika su preokupacija ikoničkog lika mlade generacije, portagonista romana - Maura. Jeste li mu slični? Možete li učiti iz tuđeg primjera? Želite li? Odgovore na ta pitanja ipak ćete morati naći sami između redaka.

Knjigu je uredila Marina Vrđuka Beleš, jezična savjetnica je Mirna Ćavar, a naslovnicu je izradio Enver Krivac.

Ivan Miočić, rođen u Zadru, 1986. godine, diplomirani je knjižničar bez stalne adrese. Jedna od privremenih jedno vrijeme nosila je poštanski broj Rijeke. U slobodno vrijeme konzumira kinematografiju, književnost i glazbu, pohađa koncerte i planine te pokušava vježbati jazz gitaru. Pisanjem se bavi periodično i oduvijek, premda vjerojatno ne i zauvijek.